Ziekenhuis Geel wint Zorgaward voor zorginnovatie
Ziekenhuis Geel is dit jaar de winnaar van de Zorgaward 2025 in de categorie Zorginnovatie van het Jaar. Het krijgt de award voor het project Zorgzaam Ziekenhuis.
Filip Ceulemans
Zorgzaam Ziekenhuis is een vernieuwend zorgmodel waarbij er op vraag van de huisarts geriatrisch advies kan worden ingewonnen in het woonzorgcentrum. Kwetsbare ouderen hoeven zich niet langer te verplaatsen naar het ziekenhuis. De zorg komt naar hen toe. Het project is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Ziekenhuis Geel, de stad Geel, de Geelse woonzorgcentra en de huisartsen.
Drie grote uitdagingen
Met het project speelt Ziekenhuis Geel in op drie grote uitdagingen in de ouderenzorg: de vergrijzing, het personeelstekort en de complexere zorgnoden. Op verwijzing van de huisarts komt de geriater in consult bij de bewoner op de kamer in het wzc. Zo kunnen onnodige verplaatsingen naar het ziekenhuis, lange wachttijden en zelfs hospitalisaties vermeden worden en blijft de zorg afgestemd op de noden van de patiënt.
Geriatrische patiënten worden in hun vertrouwde omgeving gezien door een geriater. Door hun holistische blik kunnen veel zorgvragen ter plaatse al beantwoord worden. Indien nodig volgt een doorverwijzing naar het geriatrisch dagziekenhuis voor verdere onderzoeken of advies van andere specialisten. Op die manier wordt niet alleen de medische zorg verbeterd, maar ook de levenskwaliteit en het comfort van bewoners verhoogd.
Maatwerk en samenwerking
“Dit alles vraagt om maatwerk en samenwerking”, zegt dr. Valérie Van Ouytsel, geriater in Ziekenhuis Geel. “Een sterke verbinding tussen de dienst geriatrie en huisartsen, thuiszorgteams en woonzorgcentra voorkomt onnodige ziekenhuisopnames en zorgt voor een vlotte zorgovergang. We zetten maximaal in op geïntegreerde zorg en versmelten zorg en welzijn tot één geheel door een sterke interactie tussen de betrokken actoren, zorg- en welzijnsprofessionals enerzijds en de persoon en zijn omgeving anderzijds.”
Sinds de opstart in 2022 werden al meer dan 160 consulten uitgevoerd. De samenwerking, die gegroeid is uit een lokaal initiatief tijdens de coronacrisis, werd inmiddels structureel verankerd. Ook werd er ruimte gecreëerd voor teleconsultaties met andere disciplines, zoals wondzorg door vaatchirurgen.
Muren doorbreken
“Deze award is een bevestiging dat zorg ook anders kan. Door muren te doorbreken tussen zorgactoren, en de patiënt echt centraal te zetten, maken we het verschil,” vervolgt dr. Valérie Van Ouytsel. “We zijn trots op de samenwerking met de woonzorgcentra, CRA-artsen, huisartsen en de stad Geel.”
Dit vernieuwend zorgmodel ontstond aanvankelijk zonder specifieke financiering en op initiatief van drie enthousiastelingen: een geriater, een CRA-arts en een verpleegkundige van een woonzorgcentrum. Na een eerste evaluatie bleek de tevredenheid bij alle partijen groot, waardoor de samenwerking werd uitgebreid van één naar vijf woonzorgcentra. Intussen keurde de wetgever deze consulten goed en is een eerste voorzichtige financiering voorzien, waardoor het project kan blijven voortbestaan.
Nabijheid en duurzaamheid
Vanaf 2025 start het ziekenhuis met structurele datamonitoring, zodat de impact op heropnames, opnames en zorggebruik verder onderbouwd en bijgestuurd kan worden.
“Met deze award erkent de sector een aanpak die inzet op samenwerking, nabijheid en duurzaamheid in de zorg. Zorgzaam Ziekenhuis toont dat innovatie niet altijd draait om technologie, maar evenzeer om verbinding en menselijkheid. Het zegt iets dat we nu al voor de tweede keer in vier jaar tijd als ziekenhuis de Zorgaward voor innovatie mogen ontvangen, en dit in verschillende specialismen”, voegt Jan Flament, CEO Ziekenhuis Geel, toe.