Vaccinatiegraad rotavirus stijgt

Het aantal kinderen dat gevaccineerd is tegen het rotavirus neemt jaar na jaar toe. Dat blijkt uit cijfers van Vaccinnet die Vlaams minister van Gezondheidszorg Caroline Gennez (Vooruit) bekendmaakte in haar antwoord op een schriftelijke vraag.
Van de kinderen die in 2019 geboren zijn, kreeg 84% minstens één vaccin tegen het rotavirus toegediend. Dat percentage steeg sindsdien elk jaar met één percent om bij de kinderen geboren in 2023 te landen op 88%. Voor 2024 zijn nog geen gegevens beschikbaar omdat nog niet alle borelingen op de datum van de registratie door Vaccinnet (24 januari 2025) oud genoeg waren om een vaccin te krijgen. Een vergelijkbare evolutie wordt vastgesteld bij het percentage kinderen dat minstens twee vaccins kreeg. Voor het geboortejaar 2019 bedroeg dat 79%, in 2023 steeg het tot 83%. Omdat de vaccinatiegraad hoog is en nog verder stijgt, neemt de minister geen maatregelen of acties om die snel verder te verhogen.
Cijfers over het aantal infecties met het rotavirus bij jonge kinderen zijn moeilijk te achterhalen omdat rotavirusinfectie niet meldingsplichtig is. De meest betrouwbare cijfers komen van wetenschappelijk instituut Sciensano dat deelneemt aan de surveillance van rotavirusinfecties aan de hand van door de peillaboratoria verzamelde gegevens. Het meest recente rapport - voor het seizoen 2022-2023 - toont geen stijging van het aantal gevallen. "Sinds de start van de veralgemeende vaccinatie zijn er duidelijk minder infecties bij jonge kinderen dan voorheen", stelt Caroline Gennez vast. "In de seizoenen met maatregelen ter preventie van Covid-19 waren er opvallend minder rotavirusinfecties. Intussen is de situatie teruggekeerd naar het niveau van voordien."