ArtsenkrantPremium

Intravitreale injecties: Vandenbroucke volgt CTG niet

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) verwerpt het advies van de CTG om om intravitreale injecties voortaan opnieuw enkel in het ziekenhuis toe te laten.

Om de ziekenhuizen te ontlasten, werd tijdens de coronapandemie beslist dat intravitreale injecties met Eylea ook ambulant konden worden toegediend nadat ze afgeleverd werden in de huisapotheek van de patiënt. Voorwaarde was wel dat de extramurale oogartsenpraktijk beschikt over een goedgekeurde operatiezaal. Vorig jaar werden 182.213 injecties geplaatst in een ziekenhuis, 48.436 in een privépraktijk.

 In een advies aan minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke stelt de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG) van het RIZIV voor terug te keren naar de situatie zoals ze bestond voor de corona-uitbraak. Meteen trok het Belgisch oftalmologisch syndicaat SOOS aan de alarmbel. SOOS pleit ervoor de patiënt de vrijheid te laten om te kiezen waar hij de injectie laat plaatsen. Uit een enquête van SOOS blijkt dat 88% van de patiënten die er vandaag voor kiezen de injectie niet in het ziekenhuis te laten plaatsen, dat graag ook in de toekomst zouden behouden.

Regeerakkoord

Kathleen Depoorter
Kathleen Depoorter (N-VA) is verheugd dat Frank Vandenbroucke (Vooruit) de CTG niet volgt.

Het standpunt van SOOS wordt bijgetreden door Kathleen Depoorter. In de plenaire vergadering van de Kamer wilde ze van Frank Vandenbroucke horen of hij het advies van de CTG wil opvolgen. "Dit druist regelrecht in tegen het regeerakkoord dat benadrukt dat nabije zorg voor elke patiënt belangrijk is en dat de extramurale praktijk kan bestaan naast het ziekenhuis. Het regeerakkoord vertrekt vanuit het principe 'medicatie in de huisapotheek waar het kan en in de ziekenhuisapotheek waar het moet'. De CTG gaat voorbij aan dit principe", aldus het N-VA-kamerlid. Ze wijst er op dat de tijd dringt omdat uiterlijk op 18 mei een beslissing moet worden genomen.

 In het advies dat Frank Vandenbroucke van de CTG kreeg, haalt de commissie als argumenten aan dat de veiligheid en de correcte bewaring beter gegarandeerd worden in een ziekenhuisapotheek dan in een officina. "Onzin", vindt Kathleen Depoorter. "De veiligheid is ook in officina's gegarandeerd. De spuit blijft 24 uur goed zodra ze uit de koelkast wordt gehaald. Je kan dat best vergelijken met een griepspuit." Ook Vandenbroucke vindt de argumenten van de CTG niet overtuigend. "Ik heb ze goed bestudeerd, want ik wilde niet over één nacht ijs gaan. De argumenten van de CTG hebben me niet overtuigd en daarom heb ik beslist het advies niet te volgen. Ik wens dat de ambulante behandeling mogelijk blijft."

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Filip Ceulemans

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Na twee jaar follow-up: tweemaandelijkse injecties cabotegravir + rilpivirine LA i.m. niet minder goed dan maandelijkse

Nieuwe gegevens van de ATLAS-2M-studie bevestigen dat het hiv gedurende twee jaar onderdrukt blijft bij i.m. toediening van cabotegravir en rilpivirine LA om de twee maanden en dat dit schema niet minder goed is dan maandelijkse injecties. Dat biedt uitzicht op een nieuwe, eenvoudigere, discretere en minder belastende antiretrovirale behandeling. Dat zal zeker bevorderlijk zijn voor de therapietrouw.

Extramurale CT-toestellen, privéklinieken en Frank Vandenbroucke

Er duiken steeds meer extramurale (en dus illegale) CT-toestellen in het landschap op. De patiënt draait op voor de kosten. De maatregelen in de ziekenhuizen werken deze evolutie in de hand, vindt Frieda Gijbels (N-VA). Maar Vandenbroucke wijst naar de Vlaamse regering.

ATLAS 2-M: resultaten na follow-up van drie jaar

Na de positieve resultaten bij de primaire analyse na 48 weken en die van de secundaire analyse na 96 weken van de ATLAS 2-M-studie zijn op de CROI 2022 nieuwe gegevens over de follow-up na drie jaar gepresenteerd. Die bevestigen de virologische werkzaamheid en de veiligheid van een combinatie van injecties van cabotegravir en rilpivirine met verlengde afgifte om de twee maanden versus maandelijkse injecties bij patiënten met een onmeetbaar lage viruslast tijdens een klassieke behandeling die werden overgeschakeld op injecties.

ATLAS-2M: en waarom geen antiretrovirale behandeling om de twee maanden?

De ATLAS-studie heeft aangetoond dat maandelijkse injectie van een combinatie van cabotegravir en rilpivirine LA virologisch niet minder effectief is dan een klassieke perorale drievoudige combinatietherapie bij patiënten die al werden behandeld. Een groep vorsers heeft nu onderzocht of een injectie om de twee maanden een haalbare kaart is. Zo kan de behandeling immers nog eenvoudiger en lichter worden.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine