Behandeling met cannabidiol tegen heftige epilepsie voortaan terugbetaald
Magistrale bereidingen op basis van cannabidiol die gebruikt worden tegen hevige epilepsie, worden sinds 1 mei terugbetaald door de ziekteverzekering.
Zo’n 200 kinderen in ons land lijden aan het syndroom van Dravet, een ernstige en moeilijk te behandelen vorm van epilepsie. De epilepsieaanvallen hebben een grote invloed op hun leven.
Het grootste probleem is dat klassieke medicatie tegen epilepsie hen vaak niet helpt. Het gaat dan over anti-epileptica die valproinezuur, topiramaat, lamotrigine en/of rufinamide bevatten. Hoewel de patiënten deze klassieke anti-epileptica wel toegediend krijgen, is dit voor een aantal onvoldoende om de epilepsieaanvallen te onderdrukken.
Klinische studies hebben aangetoond dat cannabidiol in combinatie met clobazam bij deze groep de epileptische aanvallen mindert. Om die reden wordt deze behandeling sinds 1 mei terugbetaald, laat het kabinet van minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) weten. Gemiddeld kost zo'n behandeling 11.000 euro per jaar.
Magistrale bereiding
In België mogen apothekers magistrale bereidingen op basis van cannabidiol (CBD) maken zolang de grondstof voldoet aan de geldende voorschriften. Een attest voor terugbetaling kan verkregen worden via de arts-specialist neuropediatrie, neuroloog met een erkenning in pediatrie of pediater, met ervaring in de diagnose en behandeling van epilepsie.
De terugbetaling geldt voor kinderen vanaf 2 jaar, maar is niet beperkt tot kinderen. Voor een aantal patiënten neemt de hoeveelheid en de ernst van de epilepsieaanvallen af tijdens de puberteit. Toch kan het syndroom van Dravet kan ook op volwassen leeftijd nog zorgen voor epileptische aanvallen. Deze worden vaak uitgelokt door koorts, lichamelijke inspanning of lichtflitsen.
Het kabinet schat de kosten van de terugbetaling op 1,5 miljoen euro per jaar.