Nieuw EU-actiekader voor behoud en werving van personeel in de zorgsector
De Europese Federatie van ambtenarenvakbonden (EPSU) en de sociale werkgevers hebben op 26 juni 2025 een nieuw actiekader ondertekend om het behoud en de aanwerving van personeel in de zorgsector te stimuleren. Het actiekader werd aangenomen tijdens de vergadering van het Sectoraal Comité Sociaal Overleg voor Sociale Diensten.
Herman Nys, em. prof. medisch recht, ex-voorzitter VITAZ
Doel van het actiekader is het hardnekkige en aanhoudende personeelstekort en het hoge personeelsverloop onder zorgmedewerkers aan te pakken. Het plan komt onder meer voort uit de Europese Zorgstrategie die in september 2022 door de Europese Commissie is gepresenteerd als implementatie van de Europese pijler van sociale rechten. In maart 2024 presenteerde de Commissie tevens een Actieplan om arbeids- en vaardighedentekorten aan te pakken.
Sociale diensten in de hele EU bieden essentiële zorg en ondersteuning aan ouderen, mensen met een handicap, kinderen en andere kwetsbare groepen. Deze diensten zijn cruciaal voor zowel arbeidsmarktparticipatie als sociale inclusie. Ondanks hun belang wordt de sector nog steeds geconfronteerd met grote uitdagingen op het gebied van arbeidskrachten.
Belangrijkste doelstellingen
Het actiekader bevat een gezamenlijke verbintenis van de ondertekenende werkgevers en vakbonden om het behoud en de aanwerving in de sociale dienstverlening te verbeteren. De twee belangrijkste doelstellingen zijn:
- het definiëren van concrete acties die de ondertekenende partijen zullen uitvoeren
- gerichte maatregelen voor te stellen die nationale en lokale sociale partners kunnen aannemen, aangepast aan hun specifieke omgeving en bestaande regelgeving,
Het actiekader schetst een breed scala aan acties op verschillende prioriteitsgebieden, waaronder onderwijs en initiële opleiding, onthaal van personeel, veilige personeelsbezetting, waardering van bestaand personeel, opleiding, levenslang leren en voortdurende professionele ontwikkeling, evenwicht tussen werk en privéleven, gendergelijkheid en diversiteit van het personeelsbestand, veiligheid en gezondheid op het werk, omgaan met verandering, communicatie, sociale dialoog, collectieve onderhandelingen en uitvoeringsbepalingen.