"Percentages supplementen zijn sleutel voor pax medica"
Na overleg: BVAS en Kartel willen uitstel voor kaderwet
Na nieuw overleg op 11 juli op het kabinet van Frank Vandenbroucke roept BVAS de regering op om de goedkeuring van de tekst uit te stellen. Kartel erkent dat er vooruitgang is, maar vraagt ook om de tekst nog niet goed te keuren.
Laurent Zanella
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke ontving vrijdagavond 11 juli opnieuw vertegenwoordigers van artsen, tandartsen en ziekenfondsen voor overleg over zijn omstreden voorontwerp van kaderwet.

Volgens Dr. Patrick Emonts, voorzitter van BVAS/ABSyM, was de discussie, die in zes punten was opgedeeld, "interessant", maar is er nog geen consensus over diverse punten.

"Het is onmogelijk om met zoveel mensen rond de tafel overeenstemming te bereiken en het voorontwerp van wet tegen 21 juli [de deadline voor de goedkeuring van de eerste versie door de ministerraad, n.v.d.r.] te herzien door een antwoord te geven op alle knelpunten",
Emonts erkent dat er openingen gemaakt werden. Maar er blijven nog verschillende knelpunten over, waaronder de index die gekoppeld blijft aan de conventionering; de mogelijkheid om een RIZIV-nummer in te trekken die nog niet voldoende is afgebakend; de mogelijkheid tot gedeeltelijke conventionering die niet in overeenstemming is met wat er in de praktijk gebeurt; de financiering van de artensyndicaten; en de ereloonsupplementen in de ambulante zorg.
"Wij begrijpen niet waarom de minister de ambulante sector wil aanpakken, terwijl patiënten nog altijd in het ziekenhuis terecht kunnen voor hun behandeling. Er moet nu een brug worden geslagen naar de zorgverleners op het terrein, vooral in de ambulante zorg", zegt Emonts.
Minister Vandenbroucke wil zijn ontwerpwet vandaag (14 juli) voorleggen aan het kernkabinet, maar dat is volgens BVAS veel te snel. BVAS roept de regering dan ook op om uitstel van de indiening van dit voorontwerp van wet te vragen, zodat er in alle rust aan gewerkt kan worden en een evenwichtige hervorming tot stand kan komen die door alle partijen aan tafel kan worden aanvaard.
Sleutel tot pax medica
Ook Thomas Gevaert (Kartel) erkent in een post op LinkedIn dat er nieuwe openingen gemaakt zijn. Daarbij noemt hij toezegging om de toelichting – of zelfs de wettekst – voor het intrekken van RIZIV-nummers te verduidelijken, zodat "duidelijk wordt dat het fraudeurs betreft en niet zaken in een grijze zone".

De financiering van de syndicaten kan volgens de nieuws tekst afgesproken worden "in de respectieve akkoordencommissies". Ook de regelgeving voor het opzeggen van een overeenkomst zou moeten veranderen: "Er is een toezegging om bij een tweede stemming een gewone meerderheid te noteren." Wat betreft de vaststelling van maximumtarieven, dit zou het onderwerp moeten zijn van een discussie "in overleg met de ministerraad" (en dus niet een eenzijdige beslissing van de minister).
Maar in andere gevoelige kwesties is er geen vooruitgang. De plafonds voor supplementen – 125% voor gehospitaliseerde patiënten en 25% voor ambulante patiënten – blijven in de wet staan. Het voorstel van Kartel om een nieuwe standstill-clausule in te voeren, of op zijn minst deze percentages uit de kaderwet te schrappen, werd (voorlopig) niet aanvaard. "We hebben duidelijk gesteld dat dit een rode lap voor een stier is, en dat daar de sleutel tot een pax medica ligt", benadrukt dr. Gevaert.
Wat betreft de indexering van erelonen is er een opening geschetst, maar die blijft volgens hem onvoldoende: "De facto verliezen we de index als er geen akkoord bereikt wordt, terwijl de ziekenfondsen niet worden gepenaliseerd." Ook het debat over partiële conventionering is nog niet afgerond.
Kartel stelde voor om een technisch overleg te organiseren tussen juristen van alle betrokken partijen. Dit voorstel werd positief ontvangen.
Volgens Gevaert zeggen "buikgevoel en common sense" dat de tekst nog niet rijp is om al in eerste lezing door het kernkabinet goedgekeurd te worden. "Als dat wel zou gebeuren, met onder andere de percentages in de tekst, zou dat een onnodige provocatie zijn."
Slotsom volgens Gevaert: "We zijn er nog niet."