HivPremium

Invloed van overschakeling van CAB/RPV LA op incidentie metabool syndroom

photo

Op het congres HIV Glasgow is een Italiaanse studie gepresenteerd waarin al na een jaar een daling van de incidentie van metabool syndroom is vastgesteld bij overschakeling op injecties van cabotegravir en rilpivirine LA.

Vorsers van de dienst infectieziekten van het Ospedale San Raffaele in Milaan hebben die studie uitevoerd om de prevalentie en de incidentie van metabool syndroom te ramen bij hiv-dragers voor en na overschakeling op CAB + RPV LA en om na te gaan welke risicofactoren correleren met de ontwikkeling van een metabool syndroom. Voor hun studie hebben de vorsers 393 patiënten van de prospectieve SCohoLART-studie gerekruteerd, grotendeels mannen (61,6%). De gemiddelde leeftijd was vijftig jaar en alle patiënten vertoonden een of meer elementen van het metabool syndroom. Alle patiënten hadden een onmeetbaar lage viruslast sinds minstens een jaar tijdens een klassieke orale antiretrovirale behandeling voor ze werden overgeschakeld op langwerkende injecties om de twee maanden.

Incidentie en prevalentie van metabool syndroom

De prevalentie van metabool syndroom in die cohorte bedroeg 46,6% voor CAB + RPV LA, en is gestegen naar 50,6% bij overschakeling op injecties en is tijdens het daaropvolgende jaar verder gestegen tot 53%.

De prevalentie steeg dus tijdens de behandeling met injecties. Dat was echter niet zo wat de incidentie betreft (het aantal nieuwe gevallen tijdens behandeling met CAB + RPV LA). De incidentie van metabool syndroom is gedaald van 2,37 per 100 persoonsjaren voor overschakeling op de injecties naar 1,24 per 100 persoonsjaren tijdens behandeling met CAB + RPV LA.

Risicofactoren

In een tweede fase hebben de onderzoekers gepeild naar de belangrijkste risicofactoren voor evolutie naar een metabool syndroom bij hiv-dragers. De belangrijkste risicofactor is nog altijd de leeftijd. Factoren die beschermden tegen het optreden van een metabool syndroom, waren overschakeling op CAB + RPV LA en een langdurige onderdrukking van het virus.

Ref.: Ranzenigo M. et al. Poster P288, HIV Glasgow 2024.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Jean-Luc Schouveller

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine