880.000 Belgen behandeld voor diabetes
In 2023 werden ongeveer 880.000 Belgen behandeld tegen diabetes. Dat is zo’n 7,6% van de bevolking en een derde meer dan in 2013. Dat blijkt uit cijfers van het Intermutualistisch Agentschap (IMA).
Filip Ceulemans
Onder meer door de vergrijzing van de bevolking stijgt wereldwijd het aantal mensen met diabetes. Dat effect wordt voor diabetes type 2 nog versterkt door risicofactoren als overgewicht, ongezonde voeding en te weinig beweging. Dat hun aantal ook in ons land toeneemt is dan ook geen verrassing. Nog een factor die de toename verklaart, is de betere detectie van de aandoening.
In 2023 werd in België 7,6% van de bevolking behandeld voor diabetes. In 2013 was dat 5,7%.
De aandoening komt iets vaker voor bij mannen (8,1%) dan bij vrouwen (7,2%) en piekt bij mannen ouder dan 75 jaar (26,1%). Tot 44 jaar komt diabetes wel bijna dubbel zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen.
De IMA-cijfers bevatten geen rechtstreekse informatie over het inkomen, maar kunnen wel een onderscheid maken aan de hand van het recht op een verhoogde tegemoetkoming. Deze groep (goed voor een vijfde van de Belgische bevolking) telt beduidend meer personen met diabetes, en dat in elke leeftijdsgroep. Bij de groep tussen 65 en 74 jaar (25,9%) en bij de 75-plussers (25,2%) is dat zelfs meer dan een kwart. Globaal komt diabetes bij Belgen met verhoogde tegemoetkoming bijna dubbel zo vaak voor als bij Belgen zonder dit statuut. Het verschil met personen met een hogere socio-economische status is echter wel minder groot geworden.