HivPremium

PURPOSE 1-studie: evaluatie therapietrouw lenacapavir sc (2 x/jaar) vs. dagelijkse PrEP per os

photo

Volgens een nieuwe analyse van de gegevens van de PURPOSE 1-studie uitgevoerd bij 265 patiënten in Kaapstad (Zuid-Afrika) in het Desmond Tutu-referentiecentrum was de therapietrouw ten aanzien van de injecteerbare PrEP (lenacapavir sc 2 x/jaar) significant beter dan die ten aanzien van een dagelijkse PrEP per os. De heilzame effecten op individueel vlak en voor de volksgezondheid zijn dus hoger met lenacapavir sc dan met de huidige opties voor PrEP.

De vorsers hebben hun studie uitgevoerd bij slechts 10% van de populatie van de PURPOSE 1-studie, zijnde 265 patiënten. Ze willen immers enkel patiënten rekruteren van wie gegevens voorhanden waren over een follow-up van een jaar of langer.

De 265 patiënten werden blind gerandomiseerd naar lenacapavir sc 2 x/jaar (n = 112) of F/TAF dagelijks (n = 99) of F/TDF dagelijks (n = 54). De patiënten die lenacapavir sc kregen, kregen tevens dagelijks een placebo per os en de patiënten die dagelijks een PrEP per os innamen, kregen tevens twee placebo-injecties/jaar om het dubbelblinde karakter van de studie te vrijwaren.

Een goede therapietrouw ten aanzien van sc injecties van lenacapavir werd gedefinieerd als een tijdige toediening bij inclusie in de studie en na 26 weken en naleven van de consultatie op het einde van de studie na 52 weken.

Een goede therapietrouw ten aanzien van de dagelijkse PrEP per os (F/TAF en F/TDF) werd gedefinieerd als concentraties van tenofovirdifosfaat bij analyse op gedroogd bloed (DBD) die compatibel waren met de inname van minstens vier doses per week na 13, 26, 39 en 52 weken.

Na een follow-up van 52 weken werd een goede therapietrouw vastgesteld bij 79,5% van de patiënten van de 'lenacapavir sc'-groep en bij slechts 5,2% van de patiënten die dagelijks een PrEP per os hadden moeten innemen. Een andere interessante bevinding is de hoge therapietrouw ten aanzien van de placebo-injecties in de groep die PrEP per os innam (76% tot 81% van de patiënten). Dat leert dat sc toediening borg staat voor een betere therapietrouw.

Ref.: Bekker L-G et al. Mondelinge presentatie 048, HIV Glasgow 2024.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Jean-Luc Schouveller

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine