Orde is tegen meldingsplicht bij intrafamiliaal geweld
De Orde der artsen waarschuwt voor averechtse effecten als het bestaande meldingsrecht bij kindermishandeling wordt omgezet naar een meldingsplicht.
Volgens het federaal regeerakkoord mag het beroepsgeheim de bescherming van slachtoffers van seksueel of intrafamiliaal geweld niet in de weg staan. In de wet rond het beroepsgeheim zou daarom een definitie van ‘noodtoestand’ ingevoegd worden, waarbij de facto een meldingsplicht geldt voor elke burger én hulpverlener.
De nationale raad van de Orde der artsen heeft over dit voornemen een advies uitgebracht op verzoek van de “Fédération des équipes SOS Enfants” (het Franstalige equivalent van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling).
Volgens de raad zou de omzetting van het huidige meldingsrecht aan de procureur des Koning naar een meldingsplicht een duidelijker kader kunnen scheppen voor de geheimhouders.
Contraproductief bij intrafamiliaal geweld
Maar afgaande op de praktijkervaring, is deze omzetting enkel te verantwoorden in geval van extra-familiaal geweld. In geval van intra-familiaal geweld zou een meldingsplicht aan de procureur des Konings nadelige en zelfs averechtse gevolgen kunnen hebben.
Mishandelende ouders zouden hun kind niet meer laten verzorgen, omdat ze geen garantie hebben op geheimhouding. Mishandelde kinderen zouden zich niet tot hulpverleners durven wenden, uit vrees dat hun ouders vervolgd zouden worden.
Voor intra-familiaal geweld zou de invoering van een meldingsplicht aan een structuur equivalent aan de huidige Vertrouwenscentra Kindermishandeling een oplossing kunnen bieden, stelt de raad.
Het volledige advies is hier te raadplegen.