"Ziekenhuizen verbouwen of renoveren"
Duitse zorgsector vraagt bindende hitteplannen
Volgens het Bundesamt für Umwelt stierven er in Duitsland in 2023 en 2024 telkens ongeveer 3.000 mensen ten gevolge van hitte. De zorgsector vraagt bindende hitteplannen, en investeringen om ziekenhuisgebouwen hittebestendig te maken.
Volgens het Federaal Bureau voor de Statistiek belanden jaarlijks zo'n 1.400 mensen in Duitse ziekenhuizen met gezondheidsschade als gevolg van zonlicht of hitte. De cijfers, die een gemiddelde vormen voor de jaren 2003 tot en met 2023, hebben betrekking op gevallen van hitteberoerte en zonnesteken.
Lapmiddelen
Gerald Gass, voorzitter van de Deutsche Krankenhausgesellschaft (DKG), verwacht dat het aantal gevallen in de toekomst zal stijgen, gezien de verwachting dat er meer warme dagen zullen zijn.
Ziekenhuizen moeten daarom voorbereid zijn op extremere weersomstandigheden, zegt Gass aan nieuwssite RedaktionsNetzwerk Deutschland, maar dat is momenteel niet het geval.
Zo beschikken slechts enkele ziekenhuizen over kamers met airconditioning. Op warme dagen doen ziekenhuizen daarom een beroep op lapmiddelen zoals ventilatoren, rolgordijnen en koelelementen.
Er zijn langetermijnmaatregelen nodig om patiënten en personeel te beschermen, zoals de verbouwing en renovatie van gebouwen, en daarvoor moet voldoende financiering zijn, zegt Gass.
Bundesärztekammer pleit voor bindende hittebeschermingsplannen
Artsen zijn voorbereid op de hittegolf, zegt Klaus Reinhardt, voorzitter van de artsenvereniging Bundesärztekammer. "Maar we kunnen het niet alleen", vertelde hij aan RND. "Hittebescherming begint niet in artsenspraktijken en ziekenhuizen."
"Wat Duitsland dringend nodig heeft, zijn bindende hittebeschermingsplannen, duidelijke verantwoordelijkheden en gerichte ondersteuning voor mensen met een verhoogd risico."